24 مرداد 1397 - 13:56 شناسه خبر: 7115 نسخه چاپی

در نوزدهمین نشست کمیسیون کشاورزی، آب و صنایع غذایی اتاق تهران مطرح شد

تجار برای واردات از چین و روسیه خلاقیت به خرج دهند

 تجار برای واردات از چین و روسیه خلاقیت به خرج دهند در نوزدهمین نشست کمیسیون کشاورزی، آب و صنایع غذایی اتاق تهران مطرح شد
نوزدهمین نشست کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تهران با حضور معاون توسعه بازرگانی و صنایع کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی برگزار شد

پایگاه خبری اتاق تهران

در نشست اعضای کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تهران که نمایندگان چندین تشکل کشاورزی از بخش خصوصی از جمله حمیدرضا خلیلی مدیر توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی استان تهران، رضا باکری دبیر انجمن صنایع فرآورده‌های لبنی ایران، امیر هوشنگ بیرشک دبیر انجمن صنفی صنایع روغن نباتی، مجید موافق قدیری رییس انجمن صنایع خوراک دام، طیور و آبزیان، کامیار منتصر عضو هیات مدیره انجمن واردکنندگان دارو، افزودنی و مواد بیولوژیک دام، علیرضا عزیزالهی مدیرعامل اتحادیه مرکزی دامداران ایران و برومند چهارآیین مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی ایران نیز حضور داشتند، پیرامون ذخایر کالاهای اساسی کشور بحث و تبادل نظر شد.

 همچنین در این جلسه، معاون وزیر جهاد کشاورزی از فعالان حوزه کشاورزی و واردکنندگان این بخش خواست از منابع مالی ایران در برخی کشورها از جمله روسیه، چین و کره‌جنوبی برای تامین مایحتاج کشور استفاده کنند و در این زمینه فعال شوند.

 

لزوم تخصیص سریع ارز به واردات کالاهای اساسی

رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و صنایع غذایی اتاق تهران در ابتدای این جلسه به مصوبه دولت مبنی بر ممنوعیت صادرات 18 قلم از کالاهای کشاورزی اساسی از کشور اشاره کرد و گفت: بر اساس گزارش ارائه شده از سوی معاون زراعت وزرات جهاد کشاورزی در جلسه‌ای که به دستور رئیس مجلس و با تمرکز بر امنیت غذایی کشور در مجلس برگزار شد، با توجه به تولید داخلی و ذخایر کشور در سال جاری باید حدود یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن برنج، سه میلیون تن جو، یک میلیون و ۴۰۰ هزار تن روغن خام، سه میلیون تن دانه روغنی، شش میلیون تن ذرت و حدود ۲۰۰ هزار تن انواع حبوبات به کشور وارد شود که تامین این اقلام در مجموع به حدود هشت میلیارد دلار بودجه نیاز دارد.

زرگران در ادامه تاکید کرد تامین کالاهای اساسی به علت روند تخصیص ارز به این کالاها دچار وقفه شده است و با توجه به داده‌های ارائه شده در جلسه امنیت غذایی مجلس باید تخصیص ارز کالاهای اساسی با سرعت بیشتری انجام شود تا از چالش‌های احتمالی دوران تحریم برای تامین این کالاها جلوگیری شود.

 

تلاش برای جایگزینی برنج با ماکارونی

احمد صادقیان، رئیس انجمن صنفی کارفرمایان ماکارونی ایران، سرانه بالای مصرف برنج در کشور با توجه شرایط محدودیت منابع آبی در کشور را مورد نقد قرار داد و گفت: روغن و گوشت نیز به صورت مکمل در کنار برنج باید تامین شوند که در زمره کالاهایی وارداتی کشور قرار دارند، از این رو دولت به منظور جلوگیری از خروج ارز و همچنین مدیریت منابع آبی کشور، در جهت جایگزینی برنج در سبد خانوار ایرانی تلاش کند. صنعت تولید ماکارونی در کشور از زیرساخت‌های قوی و کیفیت بالایی برخوردار است که در صورت تغییر در الگوی مصرف ‌می‌تواند نقش پررنگ تری در سبد خانوار داشته باشد.

 

بررسی صادرات و واردات کالاهای اساسی در سه ماهه نخست سال

به گزارش روابط عمومی اتاق تهران، در ابتدای این جلسه گزارشی از وضعیت واردات محصولات کشاورزی و صنایع غذایی در بهار سال 1397 از سوی کارشناس کمیسیون ارائه شد.

بر اساس این گزارش، در بهار سال جاری یک میلیون و 940 هزار تن انواع محصولات کشاورزی و صنایع غذایی به ارزش یک میلیارد و 418 میلیون دلار از کشور صادر شده است. عمده کالاهای صادراتی این بخش نیز شامل لبنیات، شیرینی و شکلات، پسته، خرما و زعفران است که در مجموع بیش از 45 درصد از ارزش صادرات فصل بهار محصولات کشاورزی را تشکیل ‌می‌دهد.

این در حالی است که صادرات اقلامی نظیر پسته، فرآورده‌های لبنی، انگور خشک کرده و رب گوجه‌فرنگی نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش و خرما، زعفران، شیرینی و شکلات و همچنین سیب افزایش داشته است.

همچنین بر پایه این گزارش، در بهار سال 97 در مجموع چهار میلیون و 589 هزار تن انواع محصولات کشاورزی و صنایع غذایی به ارزش دو میلیارد و 432 میلیون دلار وارد کشور شده است و هفت قلم عمده وارداتی نیز شامل ذرت دامی، برنج، لوبیای سویا، موز، جو، گوشت گاو و کنجاله ‌می‌شود.

این در حالی است که واردات پنج کالای اساسی برنج، کنجاله، روغن، قند و شکر و حبوبات در سه ماهه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش یافته است. همچنین بر اساس این گزارش، آمار ثبت سفارش غلات در سال 1396 و مقایسه آن با سال قبل از آن نشان ‌می‌دهد که ثبت سفارش برنج 17.9 درصد و ذرت دامی 14.9 درصد کاهش و جو و سبوس گندم افزایش چشمگیری داشته است. این در حالی است که واردات برنج توسط شرکت بازرگانی دولتی در سال 1396 و مقایسه آن با سال قبل از آن 132 درصد افزایش داشته حال آنکه خرید تضمینی گندم در سال 96 نسبت به سال قبل از آن 23 درصد کاهش داشته است.

در این گزارش همچنین تصریح شده است که در بهار سال 97 در مجموع 216 هزار تن انواع روغن خام به ارزش 170 میلیون و 687 هزار دلار وارد کشور شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل 46 درصد به لحاظ وزنی و 49 درصد به لحاظ ارزشی کاهش یافته است. همچنین واردات روغن ساخته شده نیز طی این مدت، نسبت به مدت مشابه سال قبل 94 درصد به لحاظ وزنی و 91 درصد به لحاظ ارزشی کاهش یافته است.

روند واردات انواع کنجاله نیز طی بهار امسال در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، 46 درصد به لحاظ وزنی و 45 درصد به لحاظ ارزشی کاهش یافته است.

 

لزوم تعدیل قیمت روغن

در ادامه این نشست و در ارتباط با ذخایر روغن خام کشور، امیر هوشنگ بیرشک، دبیر انجمن صنفی صنایع روغن نباتی، از کاهش 45 تا 50 درصدی واردات روغن خام به کشور خبر داد و موجودی بخش خصوصی برای این محصول را در حال حاضر 74 هزار تن اعلام کرد. وی با اشاره به اینکه میزان مصرف ماهانه روغن در کشور 110 تا 115 هزار تن است، افزود: موجودی کنونی روغن خوراکی کشور تا 2 ماه آینده است و باید این موجودی افزایش یابد.

به گفته وی، از جمله دلایل بی‌انگیزگی بخش خصوصی برای واردات روغن خام خودتحریمی‌ها از سوی برخی سازمان‌های دولتی و همچنین قیمتگذاری‌ها در این بخش است. بیرشک با انتقاد از عدم تعدیل قیمت روغن نباتی با هزینه‌های تولید خاطرنشان کرد: به رغم افزایش 9 درصدی قیمت محصول روغن در اردیبهشت ماه سال جاری، این افزایش با رشد هزینه‌های تولید این محصول منطبق نبوده که صنعت روغن را با بحران جدی رو به رو کرده است. بیرشک شرایط صنعت روغن نباتی کشور را مشکل‌آفرین پیش‌بینی و راه‌حل آن را تجدیدنظر در تعدیل قیمت روغن اعلام کرد.

 

روند صعودی تولید دانه کلزا در کشور

جعفری، نماینده انجمن صنفی صنایع روغن کشی ایران، نیز از افزایش واردات دانه روغنی به کشور خبر داد و افزود: تولید روغن خام در سه ماهه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل 6 تا 7 هزار تن افزایش یافته است و در صورتی که تا پایان سال جاری ۲۱۵ میلیون تن دانه سویا به کشور وارد شود، حدود ۴۵۰ هزار تن روغن خام مورد نیاز کشور در داخل تولید خواهد شد.

وی همچنین با اشاره به روند صعودی تولید دانه کلزا در شکور ، از خرید ۳۰۸ هزار تن دانه کلزا طبق آخرین امار خبرداد.

نماینده انجمن صنفی صنایع روغن‌کشی ایران در ادامه افزود: برخی کارخانجات روغن‌کشی کشور همچنان با مشکل ارزی مواجه هستند و ما به التفاوت ارز 400 تومانی را دریافت نکرده‌اند.

 

ذخایر ذرت کشور کافی است

مجید موافق قدیری، رییس انجمن صنایع خوراک دام، طیور و آبزیان نیز جدی‌ترین چالش فعالان اقتصادی و واردکنندگان این محصول را عدم تخصیص ارز عنوان کرد و افزود: از ابتدای سال جاری، بیش از 9.5 تا 10 میلیون تن ثبت سفارش برای واردات انواع خوراک دام صورت گرفته که تاکنون کمتر از 10 درصد تخصیص ارز به آن داده شده است.

به گفته وی، در انبارهای کشور بیش از 1.5میلیون تن ذرت موجود است و از این حیث مشکلی وجود ندارد. قدیری افزود: میزان ذخایر کشور برای این محصول استراتژیک به گونه‌ای است که تا مهر ماه سال جاری مشکلی وجود ندارد به شرط آنکه به ثبت‌سفارش‌های صورت گرفته ارز تخصیص یابد.

وی همچنین در رابطه به دریافت‌کنندگان ارز برای واردات انواع خوراک دام، گفت: 80 درصد شرکت‌ها و افرادی که برای نهاده‌های دامی ثبت سفارش کرده‌اند در این حوزه هیچ‌گونه فعالیتی ندارند.

 

داروهای دامی در گمرک مانده است

کامیار منتصر، عضو هیات مدیره انجمن واردکنندگان دارو، افزودنی و مواد بیولوژیک دام، تداخل ارگان‌های مختلف در این حوزه را مورد انتقاد قرار داد و گفت: سابقا مجوز واردات دارو، افزودنی و مواد بیولوژیک دام از سوی سازمان دامپزشکی و وزارت جهاد صادر ‌می‌شد ولی اکنون به وزارت بهداشت واگذار شده است که بر ماهیت و اهمیت این محصولات اشراف کافی ندارد.

وی با تاکید بر اهمیت بالای دارو و افزودنی و مواد بیولوژیک دام در سلامت مواد غذایی و بهداشت انسان، افزود: مقدار زیادی دارو به دلیل عدم تخصیص ارز از سوی بانک مرکزی در گمرک باقی مانده‌اند و ممکن است تاریخ انقضای آنها فرابرسد.

 علیرضا عزیزالهی، مدیرعامل اتحادیه مرکزی دامداران ایران نیز در ادامه این جلسه به کاهش 30 درصدی تولید جو در کشور طی سه ماه نخست سال جاری اشاره کرد و گفت: واردات این محصول نیز در این دوره زمانی نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یافته است ولی با توجه به ذخایر داخلی جوابگوی نیاز داخلی نیست و نیازمند توجه بیشتر وزارت جهاد کشاورزی به مساله تامین ارز محصول جو مورد نیاز کشور است.

وی در بخش دیگری از سخنان خود از اقبال کارخانجات لبنی به تولید و صادرات محصولات خامه و کره خبر داد.

 در ادامه صحبت‌های فعالان بخش خصوصی حوزه کشاورزی در حضور معاون وزیر جهاد کشاورزی، کاوه زرگران رییس کمیسیون کشاورزی، آب و صنایع غذایی اتاق تهران تاکید کرد که باید برابر مصوبه دولت ارز رسمی صرفا به کالاهای اساسی و دارو داده ‌شود. او گفت: هم‌چنین در حال حاضر لازم است به بخش عمده‌ای از مواد اولیه کارخانه‌ها مانند ماشین‌آلات و تجهیزات صنایع تبدیلی نیز ارز دولتی تخصیص داده شود.

 

تجار برای تخصیص ارز از غیر اروپا فعال شوند

معاون وزیر جهاد کشاورزی در نوزدهمین نشست کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تهران، خطاب به فعالان بخش خصوصی حوزه کشاورزی گفت: واردکنندگان نباید تنها روی یورو و تامین ارز از اروپا متمرکز شوند و به سراغ یافتن راه‌های جدید تامین کالا و استفاده از سایر منابع مالی کشور در روسیه، چین و کره‌جنوبی باشند.

علی‌اکبر مهرفرد در خصوص میزان ذخایر استراتژیک کشور نیز گفت: از لحاظ میزان ذخایر گندم، باید اعلام کنم که تا فصل برداشت سال بعد، تامین هستیم و مشکلی از این حیث وجود ندارد. به گفته وی در حال حاضر موجودی گندم کشور 8.5 میلیون تن است و برداشت گندم غرب کشور نیز آغاز شده است.

معاون وزیر جهاد کشاورزی در ادامه با بیان اینکه ذخایر شکر نیز در وضعیت مناسبی قرار دارد، افزود: در حال حاضر تولید چهار قلم کالا شامل ذرت، دانه‌های روغنی، کنجاله و روغن خام در داخل به صورت محدود صورت میگیرد و برای تامین این اقلام وابسته به واردات هستیم.

وی همچنین در رابطه با بخشنامه اخیر دولت مبنی بر واگذاری تخصیص ارز به وزارتخانه‌ها، گفت: تخصیص ارز بخش کشاورزی و صنایع غذایی، به طور مستقیم به وزارت جهاد کشاورزی واگذار شده است با این حال ما نیز در وزارتخانه تا زمانی که صلاحیت متقاضیان احراز نشود ارز تخصیص نمی‌دهیم.

معاون توسعه بازرگانی و صنایع کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی تاکید کرد این وزارتخانه به شرکت‌ها و اشخاص حقیقی که خوشنام هستند، ارز مورد نیاز را تخصیص ‌می‌دهد و در تخصیص ارز به اشخاص و شرکت‌هایی که در گذشته ارز دریافت کرده اند و کالا وارد نکرده‌اند، تجدید نظر خواهد شد.

مهرفرد با اشاره به اینکه انتقاداتی در مورد دریافت ارز 4200 تومانی و فروش کالا به نرخ ارز 7 هزار تومانی در حال حاضر مطرح است، افزود: صنوف باید فعال تر شده و جلو سوءاستفاده‌ها را بگیرند.